'Choto al ajillo of het eind van een vrolijk leven', is de trailer van het boek ‘Fadoek, Willie, Bep en andere dierenverhalen uit Andalusië’

http://www.youtube.com/watch?v=1vbFl5_L3AQ

Op 4 april verscheen het eerste boek van Berend Vroom: ‘Fadoek, Willie, Bep en andere dierenverhalen uit Andalusië’ bij Uitgeverij Parterre.

Berend Vroom studeerde in de jaren zeventig Nederlands in Nijmegen. Jaren tachtig vertrekt hij met vrouw en kind naar het zuiden van Spanje.

In de Alpujarras, de bergstreek onder Granada, verandert hij in een Spaanse boer voor wie dieren niet in de eerste plaats vrienden zijn, maar vulling voor de vrieskist of machines om het land te bewerken. Hij ploegt, injecteert, slacht en eet. En soms hecht hij zich aan zo’n beestje.

“Van afdingen kon geen sprake zijn. Afdingen deden zigeuners en moren, maar wij, christenmensen, wij bedrogen niet. Wij verkochten en kochten de waar voor wat hij waard was. Niet meer en niet minder. Nu ben ik noch christen, zigeuner of islamiet. En een kei in afdingen ben ik ook niet. Ik geef mijzelf te gauw gewonnen. Deze christenmens was gehaaider dan ik en uiteindelijk stonden we daar op de markt met één geit voor de prijs van twee… of drie.”

http://www.bol.com/nl/p/boeken/fadoek-willie-bep-andere-dierenverhalen-uit-andalusie/1001004006556283/index.html